Uit de Goudse Courant van 1 december 1990 :

'Ik heb heel wat zien veranderen'...
Gouwenaar woont kwart eeuw in huize Gouwestein

door MARIEKE DE MOL-QUANT

Gouda - Slechts één keer eerder is het voorgekomen in de geschiedenis van huize Gouwestein dat een bewoner daar 25 jaar verbleef. Deze week werd er feest gevierd.
Dat was vanwege een bijzonder feit: De heer Stephanus Tak (94) nam precies een kwart eeuw gelegen zijn intrek nam in het huis. Destijds, in 1965, was Steef Tak nog maar pas weduwnaar.
Daags na de festiviteiten zit de jubilaris bij te komen van alle drukte.

Hij laat weten 'te hebben genoten' van alle aandacht. De heer Tak: "Het was een mooi feest en er waren zoveel mensen... Andere feesten zijn altijd in de conversatiezaal, maar nu zaten we met elkaar in de kerkzaal met wel honderd mensen. De directeur had een toespraak en van de adjunct-directeur, mevrouw Rietkerk, kreeg ik een mand met planten". Opvallend cadeau is een perkamenten rol, die door de heer Tak wordt gekoesterd. Hij zegt: "Ja, die is door Van der Louw gemaakt, een oude vriend van mij. Hij heeft een gedicht geschreven over mij en over allerlei dingen van vroeger. Hij was mijn buurjongen en woont nu ook hier in Gouwestein, vlak bij mij op de gang". Ondanks zijn hoge leeftijd, heeft de heer Tak een levendige herinnering aan vroeger. Hij zegt : "Wij woonden met moeder, vader en twaalf zussen en broers aan de Nieuwehaven. Mijn vader en mijn oudste broer hadden een touwslagerij, waar ook leidsels en netten werden gemaakt. Tot tien jaar geleden breide ik zelf nog netten. Bij een open dag hier, met oude ambachten, heb ik nog een meisje geleerd hoe je die netten breit".De heer Steef Tak (94)
'Vroeger deed ik vaak veel voor anderen. Nu moeten ze mij helpen"
Vanzelfsprekend heeft de heer Tak veel zien veranderen, in al die voorbije jaren, vaak ten goede. Dat geldt ook voor Gouwestein: De heer Tak: ,Vroeger hadden we heel kleine kamertjes, geen eigen keuken of toilet. Er waren twee w.c.'s op elke gang. En daar stond iedereen 's ochtend in onderbroek te wachten tot-ie aan de beurt was". Tussentijds was een verbouwing nodig.  Dat gaf enig ongemak. De zilveren jubilaris: "Toen Gouwestein werd gemoderniseerd, moesten we allemaal ergens anders wonen. Ik ging, samen met mijn zuster die ook hier woonde, een tijd naar de Bernardflat. Na de verbouwing kregen we grotere kamers, zoals deze, met een eigen douche en keukentje". Over de bezigheden in Gouwestein: "Er wordt nu ook veel meer georganiseerd voor de bewoners. Zelf ga ik elke ochtend beneden koffiedrinken. Op dinsdag doe ik mee met de bingo". En over vroeger: "Toen ik nog goed ter been was, zeiden ze hier  'jij bent altijd weg'. Ik ging elke dag lopen naar de stad en dronk met vrienden koffie in de Hema en nam een visje mee van de  markt, ook voor de mensen hier. Dan wandelde ik gewoon weer terug". Met een zucht: "Ja, vroeger deed ik veel voor anderen. Nu moeten ze mij helpen".

Voor een artikel over een verre voorvader van Stephanus Tak, zie : "De veroordeling van Steven Tak in 1752 in Gouda".Lafeber
naar begin artikel

Reacties graag naar:

Lafeber

LafeberTerug naar homepage